Speciale week Mojacar-Calpe / 21-28 oktober 2023

Na een eerste editie van de speciale week Calpe – Mojacar in 2019, werd dit jaar een tweede editie georganiseerd, maar dan in omgekeerde richting. In vier etappes zijn we van Baguet Bicycle Center in Mojacar naar Service Course in Calpe gefietst. Een trip van in totaal 343 km en 3000 hm.

Onder het waakzame oog van 4 begeleiders werden de 32 deelnemers in 2 niveau-groepen verdeeld zodat ieder op zijn/haar niveau de etappes kon rijden.

Op zaterdag 21/10 stonden de fietsen in Mojacar op ons te wachten. Na een deugddoende lunch en nadat de pedalen waren gemonteerd reden we een opwarmingsrit van 44 km. De benen waren losgereden en de fietsen goedgekeurd !

Rit 1 leidde ons van Mojacar naar Lorca, een totaal van 83 km en 980 hoogtemeters.. Nadat alle koffers in de camionette geladen waren en na een mooie aanloop langs de kust via Villaricos ging het in stijgende lijn naar de bevoorrading in Pulpi. Via grotendeels vlakke en rustige wegen, maar met wind op de neus, kwamen we aan in Lorca. Het venijn zat hem in de staart: het hotel (de prachtige Parador van Lorca) lag namelijk boven op een helling van 2 km met een gemiddelde stijgingspercentage van 8%. Een ferme kuitenbijter om de eerste dag te beëindigen. Maar het unieke vergezicht en het luxueuze hotel compenseerden het klimwerk.

Na een deugddoende nachtrust vertrokken we voor de 2de rit  richting Archena, 77 km en 780 hoogtemeters. Na de afdaling vanuit de Parador, wachtten ons 25 km licht stijgende kilometers tot aan de bevoorrading in een steeds wisselend landschap. Vanaf de bevoorrading ging in het in dalende lijn (op klein knikje na) tot in Archena. De kamers in Hotel Hyltor waren net en sober. Uitstekende tapas in een plaatselijk restaurant, aangevuld met een speciaal bier aan de bar van het lokale zwembad zorgden voor een leuke après-bike.

De 3de rit bracht ons van Archena naar San Vicente del Raspeig, een voorstad van Alicante waar de universiteit gevestigd is. Met 94 km en 860 hoogtemeters was het de langste rit. De wind was ons goedgezind zodat het een snelle rit werd. Ook nu werd er, net als de vorige dagen, langs rustige wegen gereden en lag het klimwerk in het eerste deel van de rit. Zo waren we tijdig in Villa Universitaria (het hotel van de universiteit), met mooie, nieuwe, nette kamers, sommigen zelfs met een keukentje. De fietsen werden in de garage gestald en de tapas bar aan het rondpunt werd het verzamelpunt voor hongerige en dorstige fietsbelgen.

De laatste rit die ons naar Calpe bracht, was met 1.270 hoogtemeters en 89 km ook de meest lastige van de 4. De prachtige vergezichten (na 3 dagen zagen we de zee terug) en de schitterende, zonovergoten landschappen, deden de zere benen snel vergeten. Zelfs bergop was het genieten van de schoonheid. In Relleu wachtten Erwin en Sandra ons, zoals elke dag, op voor de bevoorrading. Dit keer samen met enkele begeleiders en klanten die ons vanuit Calpe tegemoet waren gereden. Samen legden we de laatste 45 km tot in Calpe af, waar we in Service Course werden onthaald met pannenkoeken en rijst- of appeltaart naar keuze. Een mooi afsluiten van een prachtige vierdaagse.
De valiezen stonden intussen al op ons te wachten in Hotel Suitopia. Het hotel waar we in Calpe verbleven tot onze terugkeer op zaterdag.

Donderdag was een rustdag. Sommigen gingen (rustig) fietsen, anderen gingen wat wandelen of winkelen. Een dag met voor elk wat wils.

Als fietsafsluiter van de week stond vrijdag de “klassieker” naar de Bernia op het programma. Een mooie, lange en rustige klim die in de afdaling schitterende vergezichten op Calpe en de rots biedt. Na de rit werden de fietsen ingeleverd en met een afscheidsdrink werd de week mooi afgesloten. Na het diner in Suitopia volgden er voor sommigen nog verlengingen in de lokale (Belgische) café’s.  Maar zaterdag zat iedereen tijdig op de bus voor de rit naar de luchthaven en de terugvlucht naar Brussel !

Wil je er volgend jaar graag bij zijn? Noteer dan alvast de week van 12/10 tot 19/10/2024 in je agenda. Meer praktische info vind je hier.